top of page
Anker 1

Bij overlijden

Wanneer uw naaste is overleden, komt er veel op u af. Hoewel ik snel bij u kan zijn als u dat wenst, vindt u het misschien juist prettig om als familie en naasten nog even alleen te zijn met de overledene. Doe dat dan vooral. Ervaar het verdriet, neem de tijd om te realiseren wat voorbij is, en dat het voorbij is.

 

Pas als u daaraan toe bent, belt u eerst de huisarts of vervanger, die officieel de dood moet vaststellen. Vervolgens neemt u contact met mij op, normaal gesproken kan ik binnen een uur bij u zijn.

Wanneer ik kom na het overlijden, maken we eerst kennis en zal ik met u bij de overledene kijken. Ook zal ik, als dat nog niet gebeurd is, de overledene verzorgen en opbaren. Ik kan dat met één van u doen of met een collega. Het is prettig als u daarbij op uw eigen manier aanwezig of in de buurt kunt zijn. We doen dit altijd in overleg en in alle rust. De overledene kan thuis of in een uitvaartcentrum worden opgebaard.

 

Na overlijden moet er veel geregeld worden in korte tijd, maar het is een misverstand dat de hele uitvaart binnen twee uur vastgelegd moet worden. Ik neem u stap voor stap mee in het proces. De enige keuze die zo snel mogelijk gemaakt moet worden, is of het een begrafenis of crematie wordt, op welke locatie en wanneer.

De uitvaart

De dagen tussen overlijden en de uitvaart zijn vaak intensieve, waardevolle en liefdevolle dagen, waarin herinneringen aan het leven van de overledene centraal staan. Ik vind het belangrijk om tijd te nemen en ruimte te creëren zodat u persoonlijke keuzes kunt maken in het vormgeven van de uitvaart. Kiest u bijvoorbeeld voor een houten, kunststof of rieten kist, een mand of een wade; wilt u een advertentie plaatsen, een rouwkaart versturen, en wat moet daar dan op komen te staan; wilt u bloemen; welk vervoer kiest u op de dag van de uitvaart; wie willen er spreken; welke muziek wilt u horen; wilt u iets meegeven of misschien juist ontvangen tijdens de uitvaart? Wat past bij de overledene en hoe kunt u daar uiting aan geven tijdens de uitvaart? Of was hij of zij iemand bij wie een sobere uitvaart past; ook dat is een passende uitvaart.

Door te praten over de overledene en alle mogelijkheden die er zijn, groeit u toe naar de dag van het afscheid, waar alles wat besproken is met zorg en aandacht wordt uitgevoerd zoals u dat wilt. Dát is een persoonlijk afscheid. Hiervan kan een troostende werking uitgaan in de periode die dan nog komen gaat. 

Anker 2
Anker 3
bottom of page